Om oss
Wanås Konst producerar, ställer ut och förmedlar konst. Programmet inspireras av samtal med internationella konstnärer om ämnen som präglar deras konstnärliga praktik. Skulpturparken är verksamhetens kärna, med nära 80 permanenta verk. Varje år bjuds konstnärer från hela världen in för att skapa tillfälliga verk till det unika landskap som finns på platsen och ett eller flera av de producerade verken adderas till den permanenta samlingen. Årstiderna påverkar upplevelsen av konstverken, och varje år utformas ett program kopplat till samlingen och de tillfälliga utställningarna. Konsten inspirerar också alla pedagogiska aktiviteter.
Skulpturparken & samlingen
På många sätt har Wanås Konst varit en föregångare i Norden när det kommer till att skapa en platsspecifik skulpturpark och att arbeta med olika typer av konstnärer och konstnärliga praktiker för att skapa verk utomhus som utvidgar idén om vad en permanent ”skulptur” kan vara. Skulpturparken som har byggts upp under närmare 40 år är verksamhetens kärna, med nära 80 permanenta verk fördelade över 40 hektar bokskog och historiska miljöer. Varje år bjuds konstnärer från hela världen in för att skapa tillfälliga verk, varav ett eller flera verk adderas till den permanenta samlingen. Samspelet mellan den unika och skiftande naturen och konsten med permanenta och nya verk gör att ingen promenad genom skulpturparken är den andra lik.
På Wanås är ”permanent” ett flytande begrepp, då naturen får lov att påverka upplevelsen och hållbarheten hos verket. En del verk, som Melissa Martins ”Dining Room” är en kopia av slottets ursprungliga matsal, är skapade för att på ett naturligt sätt brytas ner över tid och till sist upphöra att existera. Andra, som Yoko Onos ”Sky Ladders”, visas bara ibland. Dessutom producerar stiftelsen verk som är mer performativa eller har en inbyggd tid i sig, som Kimsoojas ”Sowing into Painting” (2020), som följer naturens cykel – från förberedelse och sådd till blomning och skörd av linfrön under flera månader – eller Carola Grahns verk ” 51m3fub” (2023), som består av tre kubformade stålramar. Kuberna är tomma, men fylls periodvis med energived från godset, som därefter omvandlas till flis.
PEDAGOGIKEN & STUDIO
Konsten inspirerar också alla pedagogiska aktiviteter. Konstprogrammet är utformat utifrån filosofin att alla ska ha möjlighet att uppleva samtida konst i en öppen och inbjudande miljö – oavsett förutsättningar. Studion i entrélogen, som lanserades 2022, består av tre flexibla lokaler och utgör basen för pedagogiska aktiviteter året runt, inspirerade av samlingen och konstnärliga praktiker. Här finns alltid en kreativ drop-in-verkstad där besökarna kan skapa på egen hand. Sommarens kollo och höstlovets aktiviteter planeras ofta i samarbete med konstnärer, vilket ger besökarna möjlighet att möta konstnärerna och få inblick i deras arbetsprocesser. Därtill används Studion till samtal samt tillfälliga workshoppar och utställningar.
Kuratorisk profil
Wanås Konsts konstnärliga program speglar det som rör sig i samtidskonsten och frågor som engagerar konstnärer i samhället. Samtidigt utforskar programmet de unika möjligheter som samspelet mellan Wanås natur och konstnärliga praktiker innebär. Programmet följer årstidernas rytm och är öppen för allmänheten från våren till sen höst. Årstiderna påverkar upplevelsen av konstverken och varje år utformas ett program kopplat till samlingen och de tillfälliga utställningarna. Konsten inspirerar också alla pedagogiska aktiviteter.
New Commission – på sommaren är fokus på nya konstverk i skulpturparken och tillfälliga verk i logerna. Verken avspeglar Wanås Konsts internationella profil.
Collection Highlights – skulpturparken bär i dag på en unik och eklektisk konsthistoria, med flera banbrytande verk av numera världsberömda konstnärer. Denna historia lyfts fram och sätts i nytt sammanhang genom Collection Highlights, där återseendet av nyckelverk – ofta efter restaurering – blir en möjlighet att utforska deras nutida betydelse med en ny publik via konstnärssamtal, filmvisningar och seminarier.
Art & Words Festival – genom konst, musik, performance, samtal och vandringar i naturen utforskar festivalen litteratur och forskning om natur, klimat, teknologi, relationer till andra arter (”kinship”) som inspirerar dagens konstnärer. Festivalen initierades 2023 med temat ”Mycocosm” om svamp och mycel, och 2024 var temat ”Jellyfish & Deep Dreams”, som utforskade en intuitiv koppling till havet genom sinnena. Besökare inbjuds att observera, lyssna och bli mer medvetna om den naturliga världen.
Historia
Wanås ligger i nordöstra Skåne, nära det som var gränsen mellan Sverige och Danmark. Platsens historia går tillbaka till medeltiden. Wanås är en kombination av orden vatten och ås – det tidigaste omnämnandet är Watnaas. När den första borgen byggdes på platsen var Skåne danskt [härav Vannås]. I omgivningarna utkämpades det dansk-svenska kriget och i parken kan man fortfarande se den omtalade Snapphaneeken. Borgen Wanås brändes ner och 1556 byggdes slottet såsom det till stor del ser ut i dag. Slottet med flyglar är privatägt och hem för familjen Wachtmeister sedan flera generationer tillbaka.
WANÅS I DAG – TRE VERKSAMHETER
Wanås Konst drivs i historiska byggnader och på mark som ägs av Baltzar Wachtmeister och Wanås Gods, på en plats där även Wanås Restaurant Hotel ligger. Wanås Gods är en modern jord- och skogsbruksgård som drivs hållbart och ekologiskt enligt myndighetskrav. Gården producerar mjölk, nötkött, foder, spannmål och rotfrukter. Därutöver driver Wanås Gods ett jaktföretag och bedriver modernt skogsbruk.
Wanås Restaurant Hotel som öppnade 2017, ligger i två kulturbyggnader från 1700-talet och hyser natur- och konstälskare från hela världen. Hotellets elva rum är unikt inredda med modern elegans i naturmaterial. Restaurangen erbjuder mat där råvarorna spelar huvudrollen och menyn är influerad av platsen med vilt, bär, svamp och örter från skogen och ekologiska produkter från gården. Wanås Restaurant Hotel har etablerats av Kristina Wachtmeister.
Wanås miljöarbete
Wanås har som destination ett tydligt fokus på hållbarhet. Wanås Gods är ett av norra Europas största ekologiska jordbruk och har producerat mjölk sedan 1700-talet. Förutom KRAV-märkt, klimatcertifierad mjölk producerar godset ekologiskt kött och för ett ekologiskt skogsbruk. Skogarna är FSC-certifierade, och egendomen och skulpturparken är en del av EU-programmet Wildlife Estates. Wanås Gods arbetar aktivt för biologisk mångfald och har återskapat 15 dammar för nya livsmiljöer.
Wanås Konst driver en grön miljöpolitik som genomsyrar både utställningsverksamheten och verksamheten i shop och café, där miljövänliga metoder med lokal produktion och återbruk prioriteras. Sedan 2009 har stiftelsen varit medlem i Svanenklubben för hållbara inköp och hållbar verksamhet. Från 2023 deltar Wanås Konst i pilotprojektet Green Producers Club, som utvecklar verktyg för att mäta och minska klimatpåverkan inom konstbranschen.
ORGANISATION
ADMINISTRATION & EKONOMI
Administrativ koordinator
Tina Hektor
tina[at]wanaskonst.se
Bokföring & administration
Joakim Hansson
hansson[at]wanas.se
+46 (0)44 660 62
Ekonomi & utveckling
Vladimir Okhnich
vladimir[at]wanaskonst.se
KONST, SAMLING & PEDAGOGIK
Verksamhetschef & konstnärlig ledare
Milena Høgsberg
milena[at]wanaskonst.se
Intendent & projektkoordinator
Malin Gustavsson
malin[at]wanaskonst.se
Ansvarig pedagog
Linnéa Saiduddin
linnea[at]wanaskonst.se
Pedagog utveckling
Sophia Persson
sophia[at]wanaskonst.se
Bokningar kontakt
pedagogik@wanaskonst.se
PR konsult (Part Projects)
Joanna Sundström
Press [at]wanaskonst.se
044 660 71
0733466662
(Tjänstledig) Ansvarig pedagog
Elin Magnusson Kockum
SERVICE & VÄRDSKAP
Entré, shop & deli
Pia Lodin
pia[at]wanaskonst.se
Café
Anne Sehlstedt
cafe[at]wanaskonst.se
PARK & SAMLING
Tekniker & arbetsledare vaktmästeri
Micke Andersson
micke[at]wanaskonst.se
Vaktmästeri (trädgård & park)
Eva Palm
vaktmasteriet[at]wanaskonst.se
Vaktmästeri
Jimmy Sandqvist
vaktmasteriet[at]wanaskonst.se
STYRELSE
VD, Ernström & C:o, Göteborg (ordförande)
Fabian Hielte
VD för Miltton Communications & Public Affairs
Nisha Besara
Medgrundare, Carling Dalenson, Stockholm
Isabella Dalenson
Arbetande styrelseordförande, Patriksson Group, Stockholm
Lena Patriksson Keller
Rektor, Handelshögskolan, Stockholm
Lars Strannegård
Partner, Kreab, Stockholm
Birgitta Stål
VD, Wanås Gods AB, Knislinge
Baltzar Wachtmeister
Konstnär, Stockholm
Gunnel Wåhlstrand
SAMARBETSPARTNERS
Wanås Konst stöds generöst av
Region Skåne, Kulturrådet, Östra Göinge
kommun, stiftelser och Wanås Konst Patrons Circle. Konstnärligt program, aktiviteter och utvecklingsprojekt stöds
av Jacob Wallenbergs Stiftelse S:a fonden, Åhlén-stiftelsen, Kungliga Patriotiska Sällskapet, Barbro Osher
Pro Suecia Foundation, Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, Green Producers Club, Vattenfall, MUCF, Åke Wibergs Stiftelse samt EU-medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden/Tillväxtverket.
tjänster
Ingen för närvarande.