Under nio dagar som sammanfaller med det danska och svenska höstlovet, har de medverkande konstnärerna fokus på lukt. Lukt och minne är djupt sammankopplade och kulturellt påverkade. I utställningen Natsukashii – Doftminnen på Wanås Konst har svenska, brittiska, franska och japanska konstnärer på olika sätt använt luktkonst. De har skapat konstverk som inbjuder till utforskning av nostalgiska (Natsukashii) reaktioner på lukt, som gör det möjligt för oss att återuppleva minnen av tidigare händelser. Natsukashi är ett japansk begrepp som beskriver känslan av hur minnet av något uppväcks, just som den klassiska madeleinekakan i Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, uppblött i lindblomste, får platser, personer och händelser ur barndomen att träda fram för huvudpersonen och bildar så stommen i verket.
I utställningen Natsukashii – Doftminnen är det doften som står i centrum både i konstverk och i en performance som äger rum 27 och 28 oktober. Utställningen fyller konsthallen på Wanås Konst med en mängd olika dofter som försöker väcka gamla minnen och glömda känslor genom våra sinnen, med fokus på lukt. Konstnärerna arbetar med olika material och tekniker, höstlöv, ostronskal, videoprojektioner och franska ostar, i en utställning som ber oss upptäcka konsten, och minnen inom oss, med andra sinnen.
"När Regionmuseet Kristianstad berättade att forskningsprojektet fortsatte i samarbete med äldreboende i Knislinge blev Wanås Konst en logisk plats för utställningen", förklarar Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare Wanås Konst. Utställningen är en del av ett japanskt forskningsprogram som syftar till att förbättra livskvaliteten för äldre som bor på äldreboende. Utställningen i Sverige vidareutvecklar denna forskning och inkluderar en publikundersökning och forskning som genomförs i samarbete med lokala äldreboenden.
Projektet inleddes i Japan 2016 och resulterade i utställningar i Kyoto och Paris 2017. Det stöds av JSPS KAKENHI Grant, The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation och Konstnärsnämnden. Samarbetspartner är även ostmakaren La ferme du pont des loups.