• Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

 • Beatrice Alemagna
  Vi går till parken, 2019

 • Martin Jacobson
  Katedralen, 2018

 • Jenny Holzer
  Wanås Wall, 2002

 • Katarina Löfström
  Open Source, 2018

 • Malin Holmberg
  I will stop loving you, 2010

 • Sarah Schwartz
  Mother, 1990

KONSTPROJEKT 2024

Under 2024 arrangerar Wanås Konst en omfattande grupputställning med titeln The Ocean in the Forest som presenteras i flera delar och som inkluderar verk av de internationella konstnärerna Lavanya Mani, Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro. Titeln är hämtad ur en dröm och väcker associationer till både fantasieggande och illavarslande berättelser och myter. De fyra konstnärerna har bjudits in för att utforska temat med nya platsspecifika verk i skogen och i studion. 

DEL 1 – The Ocean in the Forest – Lavanya Mani

Wanås Konst är stolta att presentera nya verk av konstnären Lavanya Mani (f. 1977 verksam i Bangalore, Indien). Med utgångspunkt i traditionella indiska fabler undersöker Mani i textila konstverk människans fascination för myter och historier exempelvis frågor som rör apokalypsen. Berättelser som återfinns i olika versioner i alla kulturer och som liksom kryddor och fröer spridits över världen genom handel och kolonialism. 

Vernissage 23 mars kl 10–16
Pressvisning 22 mars, kl 11
Utställningsperiod 23 mars–23 juni

Program vernissagedagen 
10.00 Utställningen öppnar  
10.30 Barnbubbel och konstnärssamtal – ställ frågor till konstnären (för barn och deras vuxna)  
11.00 Verkstaden öppnar – inspireras av Lavanya Manis konst (drop in hela dagen)   
13.00 Offentlig visning i skulpturparken – lär dig mer om samlingen (anmälan dig här senast 22 mars)  
14.00 Konstnärssamtal – möt Lavanya Mani i samtal med Milena Høgsberg  

DEL 2 –The Ocean in the Forest – Youmna Chlala, Evan Ifekoya, Eduardo Navarro

Den 4 maj är det stor dagsvernissage för sommarens utställning som inkluderar tre välkända internationella namn Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro som har bjudits in att ge uttryck till temat The Ocean in the Forest

Vernissage 4 maj kl 10–17 (i närvaro av konstnärerna) 
Pressvisning 2 maj
Utställningsperiod 4 maj–3 nov

Youmna Chlala (född i Beirut, Libanon och verksam i New York, USA) arbetar med teckningar, skulpturer och installationer och undersöker språket, ödet och arkitektur. Till utställningen har hon bjudits in att producera ett performativt ljudverk som förhåller sig till idén om havet som fyller skogen.

Evan Ifekoya (f. 1988 iperu, Nigeria verksam i London, Storbritannien) är intresserad av samspelet mellan ljud, arkitektur, plats och den mänskliga kroppen. I skulpturparken gör konstnären en arkitektonisk intervention i ett lusthus med vasstak från 1920-talet och utforskar samtidigt ljudets transformerande kraft, rörelse och svart queerness.

Eduardo Navarro (f. 1979 verksam i Argentina) skapar situationer som påverkar sinnena och uppfattningen av världen runtomkring. I skulpturparken bjuder han in vinden, skogen och besökarna till musikalisk lekplats.

Övriga höjdpunkter under 2024

Wanås Konst har under utställningsperioden ett rikt program med konstvisningar, seminarium och kreativa workshops för alla åldrar. Hotellet och restaurangen kommer att arrangera Dining in the Wild då utställningen visas och bord dukas upp utomhus mitt i skulpturparken. Säsongen avrundas med den andra upplagan Wanås Art & Words Festival som arrangeras i ett mer omfattande format och sluter an till årets utställningstitel.

I tider av klimatkris arbetar Wanås Konst medvetet med att bli en hållbar institution. Det kräver reflektion kring rollen som producent av nya konstverk och vårdare av en ”permanent” samling i en skog som också är ett naturreservat och hem för varelser och växter. I år är fokus på verk av Martin Puryear och Kimsooja som på olika sätt reflekterar elementen och skiftar från årstid till årstid i rytm med dess omgivning.

Martin Puryear: Meditation in a Beech Wood 
Martin Puryear’s monumentala vasskulptur Meditation in a Beech Wood (1996) som är placerad ute i bokskogen kommer under sommaren att rekonstrueras. Besökarna bjuds in att ta del av hela processen, möta hantverkarna och i augusti avslutas projektet med ett seminarium där konstnären återinviger sin skulptur. 10 juni–september. 

Kimsooja: A Laundry Field 
Kimsoojas verk A Laundry Field från 2020 har förvärvats in i Wanås Konsts samling och i sommar kan verket återupplevas i skulpturparken. 100-tals vita lakan, broderade med monogram eller dekorerade med spets som vajar i vinden och för tankarna till skapandet av ett hem, livet och döden. 26 juni–29 september.

Wanås Art & Words Festival 
Wanås Art & Words Festival är en annorlunda och experimentell litteraturfestival för alla sinnen som hade premiär 2023 med titeln Mycocosm, och temat svampar och mycelnätverk. Årets festival blir en förlängning av årets tema och fortsätter utforskandet av människans relation till andra arter, jorden, kunskap, traditioner och varandra genom samtal, workshops, natur- och matupplevelser och den litteratur om mer än mänskliga världar som inspirerar och upptar samtidskonsten. September–oktober.

Wanås Konstklubb och studio
Varje dag under hela påsk-, sommar-, och höstlov samt övriga helger erbjuds en kreativ drop-in verkstad i studion. Wanås Konst har även en aktiv medlemsklubb får alla åldrar. Nytt för i år är att Wanås konstklubb arrangerar en konstcirkel för seniorer och för medlemmar mellan 15 och 18 år. Wanås Konstklubb fortsätter med träffar en gång i månaden för +15 och kommer att fortsätta arrangera konstkollo för ålder 13–15 år under sommaren.

 

MISSION

Wanås Konst producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället. Vi verkar i konstens och kulturens framkant, där den utvecklas, påverkar och förändrar.

VISION

Samtidskonst och kultur för alla. Alla – oavsett bakgrund, kapacitet eller funktionsvariation – ska ha tillgång till konsten, erfarenheten och upplevelsen.

KÄRNVÄRDEN

Excellens och tillgänglighet. Allt som produceras och förmedlas ska vara av högsta kvalitet och tillgängligt för alla.