Missa inte – stickkafé med Sticka för fred!
Torsdag kl. 13–15, t.o.m. den 16 augusti 2018
Inne i utställningen på konsthallens loft
I sommar möts stickaktivister från Baskien och Göinge på Wanås Konst för att uppmärksamma och manifestera mot genusrelaterat våld. Sedan 2014 har den baskiska organisationen Harituz arbetat med projektet Madejas contra la violencia sexista – Nystan mot genusrelaterat våld, som är en ständigt växande stickning som reser från stad till stad. På den Internationella världsstickardagen 9 juni landar projektet på Wanås Konst och minst 2 kilometer sammanhängande stickning ställs ut och fortsätter att växa under sommaren.
Harituz har bjudits in på initiativ av den lokala stickaktivistgruppen Sticka för fred som de senaste åren har spridit gerillastickning och fredsbudskap, både lokalt och globalt. De stickar halsdukar och mössor till statyer och skickar fredsduvor till världsledare de tycker behöver det. ”Vi är lika mycket för dem som håller med oss som för dem som inte håller med oss”, säger Gerd Persson, boende i Broby och en av initiativtagarna bakom Sticka för fred. Madejas contra la violencia sexista handlar om att uppmärksamma och sprida kunskap om våld mot kvinnor. Målet är att en gång klä EU-parlamentet i Bryssel i den flera kilometer långa halsduksformade stickningen.
De båda grupperna är en del av en global rörelse som vill göra skillnad. På engelska finns uttrycket Craftivism = Craft + Activism, d.v.s. slöjdaktivism. En långsam form av aktivism som manifesterar sina åsikter genom sitt hantverk. Repetitionerna och långsamheten i hantverket ger tid till reflektion och samtal. Med visuella symboler vill de aktivt ge uppmärksamhet till frågorna de brinner för. De är samtida slöjdare som vill göra skillnad och ta plats i det offentliga rummet. När det stod klart att Donald Trump vunnit valet i USA stickade kvinnor världen över rosa ”Pussy hats” för att visa sitt missnöje över den blivande presidentens kvinnosyn och för att demonstrera att de stod upp tillsammans. Många slöjdaktivister engagerar sig i den feministiska kampen – banderoller och fanor har bytts ut mot mer kvinnligt kodade textilier, som broderier och stickningar. Det är samma material och tekniker som tidigare generationer av kvinnor arbetat i och som förenar kvinnor världen över.
– Malin Gustavsson